Istoria satului Ocland (Oklánd)

Se întinde pe malul stâng al râului Homorodul Mic, la altitudinea de 515-520 m lângă drumul judeţean 132, în partea sudică a judeţului Harghita.

Biserica unitariană

Este monument arhitectonic înconjurat de un zid de piatră de apărare înalt de 2,5 m, având un turn construit în stil gotic. Şi-a căpătat forma actuală în anii 1937-38, prin extinderea vechii biserici medievale, construite pe la sfârşitul secolului al 13-lea.
Mergând spre Vârghiş pe drumul judeţean 131 (vechiul drum al Sării), la înălţimea de 680 m, pe partea stângă a drumului (spre nord) ajungem la câmpul de narcise şi cetatea "Hagymás". La dreapta (spre sud) se află cetatea "Kustaly" şi creasta "Heveder" (808 m).

Câmpul de narcise

Este o zonă de protecţie a naturii întinsă pe teritoriul sud-vestic al judeţului Harghita. Aici putem admira narcisele albe (Narcissus stellaris Haw.) precum şi bujorul galben (Trollius europeaus L.). Câmpul de narcise se întinde până la pădurile de stejar din munţii Rica. De aici putem face excursii la creasta "Nagy Merke" (1003 m), şi la peştera din Mereşti (în total 15 km), sau în valea Rica (la cetatea lui Attila), sau la Vârghiş.

Cetatea "Hagymás"

Se află pe teritoriul câmpului cu narcise, la altitudinea de 680 m. E o cetate din pământ cu formă dreptunghiulară având suprafaţa de 33x30 metri, la aproximativ 300 metri nord de drumul judeţean. Şanţurile de apărare ale bastionului (burgus) ce aparţinea de castrumul fortificat de la Sânpaul sunt şi azi vizibile. În cursul săpăturilor arheologice s-au găsit fragmente de ceramică romană.

Cetatea "Kustaly"

Pornind spre stânga drumului judeţean (spre sud), după o plimbare de aproximativ 50 de minute ajungem la cetatea Kustaly. Sunt de fapt ruinele unei cetăţi medievale, într-o pădure de fag, la altitudinea de 786 m, având formă ovală (65x35 m).

Istoria satului Crăciunel (Homoródkarácsonyfalva, Krötschendorf)

Se întinde în valea pârâului Homorodul Mic, la o distanţă de 1 km spre nord de centrul comunei, Ocland, la o altitudine de cca. 530 metri.

Biserica unitariană

Este construită la est de drumul comunal, pe "muntele Sion", străjuită de un zid de piatră. A fost construită în a doua jumătate a secolului 13. în stil roman cu un turn construit în mai multe faze în stil gotic (în 1465).

Istoria satului Satu-Nou (Homoródújfalu)

Se întinde la polalelel Muntelui Harghita, în valea pârâului Homorodul Mic, la o distanţă de 1 km spre sud de centrul comunei, Ocland, la o altitudine de cca. 510 metri. Este localitatea cea mai sudică din judeţul Harghita.
Localităţile învecinate sunt: satul Ocland, spre nord, satul Jimbor (jud. Braşov), spre sud şi comuna Vârghiş (jud. Covasna), spre est.
Cele mai apropiate oraşe sunt: Odorheiul-Secuiesc (30 km), Vlăhiţa (27 km), Baraolt – jud. Covasna (22 km) şi Rupea – jud. Braşov (24 km).